Staat jouw vraag er niet bij?
E-mail gemeente@hoorn.nl of bel 0229 25 22 00
Heb je vragen over het project, de inrichting van het strand of andere praktische zaken? Bij de veelgestelde vragen vind je snel en eenvoudig antwoord op jouw vraag.
Het stadsstrand grenst aan de Hoornse binnenstad en ligt op slechts 10 minuten lopen van station Hoorn. De toegang is ten westen van schouwburg Het Park. Het navigatie-adres voor het stadsstrand is Westerdijk 2, Hoorn.
Je kunt alleen op het strand komen via de toegangsweg aan het begin van het stadsstrand, naast de schouwburg. Deze toegangsweg is voor voetgangers, fietsers en auto’s.
Het hebben van één toegang naar het stadsstrand is een tijdelijke situatie. Er komen nog drie andere toegangen met ieder een eigen brug over het water tussen de Westfriese Omringdijk en het stadsstrand.
Halverwege het stadsstrand komt een wandelbrug voor voetgangers, en bij het einde van het stadsstrand komt een verkeersbrug voor voetgangers, fietsers, en automobilisten. Deze bruggen zijn naar verwachting april 2025 klaar.
Ten westen van het stadsstrand loopt de oeverdijk door. De Alliantie Markermeerdijken richt dit deel van de oeverdijk deels in als natuurgebied. Ook het fietspad en wandelpad van het stadsstrand gaan verder over dit deel van de oeverdijk. Deze fiets- en wandelroute wordt met een brug vlakbij de T-splitsing van de Hulk verbonden met de Westfriese Omringdijk. Deze wandel/fietsbrug is naar verwachting september 2025 klaar. Dan wordt ook de fiets- en wandelroute naar deze brug opengesteld.
De meeste voorzieningen op het stadsstrand zijn via de paden toegankelijk met rolstoelen en rollators.
Aan het begin van het stadsstrand ligt een verhard pad waarop mindervaliden dichtbij het water kunnen komen.
Geniet van een hapje en een drankje op het terras van de foodtruck. Deze staat halverwege het stadsstrand bij de uitkijkheuvel. De foodtruck mag tussen 1 april en 1 oktober iedere dag aanwezig zijn tussen 07.00 en 22.00 uur.
Er komt ook een strandpaviljoen vlakbij de strekdam met de zwemsteiger. Het paviljoen met terras heeft uitzicht op de binnenstad en op het open water. Het is het gehele jaar geopend. De paviljoenhouder is gestart met de bouw. Het gebied waarop het strandpaviljoen wordt gebouwd is afgezet. De verwachting is nu dat het paviljoen voorjaar 2025 klaar is.
Ja, de toiletten zijn in het middendeel van het stadsstrand. Aan de ene kant van de uitkijkheuvel vlakbij de foodtruck is een toiletgebouw met een invalidentoilet. Aan de andere kant van de uitkijkheuvel is ook een toiletgebouw.
Ja. Op het stadsstrand geldt betaald parkeren. Je kunt de auto parkeren in de parkeerellips op het stadsstrand direct naast de toegang. Ook kun je parkeren in de parkeergarage van de schouwburg of op omliggende parkeerterreinen. Als het nodig is worden op drukke dagen meer parkeerplaatsen op het eerste deel van het stadsstrand opengesteld.
Het parkeertarief is € 1,50 per uur met een maximum van € 4,50 per dag. Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met zondag tussen 9.00 en 23.00 uur. Dit geldt ook voor de parkeergarage van de schouwburg en op het parkeerterrein aan de Lambert Meliszweg.
Dat is om het autoverkeer op het stadsstrand zo beperkt mogelijk te houden. De auto gebruikt de weg alleen om te kunnen parkeren. Het is geen doorgaande weg voor auto’s. De weg heeft rammelstroken om de snelheid te beperken. Als straks de bruggen klaar zijn, is het wel een doorgaande weg voor fietsers.
Ja. De fitnesstoestellen zijn voor openbaar gebruik. Dus iedereen mag er gebruik van maken.
Nee, dit mag niet op het stadsstrand. Het Markermeer is Natura 2000 gebied. In dit gebied mag je alleen kitesurfen op officieel daarvoor aangewezen plekken. Misschien dat in de toekomst kitesurfen mogelijk kan worden gemaakt in de omgeving van het stadsstrand. Dit hangt af van de gevolgen voor de natuur. Provincie Noord-Holland heeft aangegeven de gevolgen voor de natuur in beeld te brengen door middel van een natuuronderzoek.
Honden zijn niet welkom op de sport- en speelplekken en op het zandgedeelte. Dit geldt het hele jaar. Op de wandel- en fietspaden van het stadsstrand zijn honden wel welkom als ze aangelijnd zijn.
Direct grenzend aan het stadsstrand is een losloopgebied voor honden. Hier mogen honden ook het water in. Er geldt wel een opruimplicht. Het gebied ligt ten zuiden van de strekdam vlakbij het strandpaviljoen, bekijk de plattegrond. In september 2024 wordt het gebied voor de tweede keer ingezaaid en tijdelijk afgesloten. Zodra het gras sterk genoeg is, gaat het gebied permanent open.
Ja dat mag, maar alleen voorbij de zwemlijnen. In het tussenwater tussen de dijk en het stadsstrand mag het niet. Dit water heeft een ecologische functie en is een paaiplaats voor vissen.
Let op. Zwemmen bij het stadsstrand wordt afgeraden in verband met verminderde waterkwaliteit door blauwalg. Er is kans op huidirritatie en darm- en maagklachten. Op het stadsstrand zijn waarschuwingsborden geplaatst. Er is geen zwemverbod. Zwem je toch bij het stadsstrand, douch je dan thuis goed.
Er zijn diverse mogelijkheden op het Hoornse stadsstrand om te sporten en te spelen. Dit kan op het beachvolleybalveld, op het voetbalveld, in het fitness/calisthenicspark, op het grote speelschip, bij de kleinere speelplekken en natuurlijk op het strand en in het water. Er is een 30 meter lange zwemsteiger waar vanaf je direct het diepe water in kan springen. De locaties van deze voorzieningen vind je op de plattegrond. Voor een mooie wandeling start je vanaf de binnenstad (bij De Kuil) op de vernieuwde dijk langs het water waar het pad verder slingert door het bloemrijke gras over het stadsstrand. Dat geldt ook voor de fietsers die vanaf de binnenstad op de vernieuwde dijk naar het stadsstrand kunnen fietsen tot het einde van het strand.
E-mail gemeente@hoorn.nl of bel 0229 25 22 00