Algemeen

Hoe kom je van de dijk op het stadsstrand?

Je kunt alleen op het strand komen via de toegangsweg aan het begin van het stadsstrand, naast de schouwburg. Deze toegangsweg is voor voetgangers, fietsers en auto’s.

Is het stadsstrand toegankelijk voor mensen in een rolstoel en met rollator?

De meeste voorzieningen op het stadsstrand zijn via de paden toegankelijk met rolstoelen en rollators.

In het voorjaar 2024 legt de gemeente een verhard pad aan waarop mindervaliden dichtbij het water kunnen komen.

Indeling en ontwerp

Zijn er toiletten?

Ja, vlakbij de foodtruck staat een toiletgebouw. Aan de andere kant van de uitkijkheuvel in het tweede deel van het strand komt nog een toiletgebouw.

Parkeren

Moet ik betalen voor het parkeren?

Ja. Op het stadsstrand geldt betaald parkeren. Je kunt de auto parkeren in de parkeerellips op het stadsstrand direct naast de toegang. Ook kun je parkeren in de parkeergarage van de schouwburg of op omliggende parkeerterreinen. Als het nodig is worden op drukke dagen meer parkeerplaatsen op het eerste deel van het stadsstrand opengesteld.

Parkeertarief

Het parkeertarief is € 1,50 per uur met een maximum van € 4,50 per dag. Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met zondag tussen 9.00 en 23.00 uur. Dit geldt ook voor de parkeergarage van de schouwburg en op het parkeerterrein aan de Lambert Meliszweg.

Waarom hebben de parkeerplaatsen maar één aan-en afvoerweg?

Dat is om het autoverkeer op het stadsstrand zo beperkt mogelijk te houden. Als straks het autoparkeren mogelijk is, gebruikt de auto de weg alleen om te kunnen parkeren. Het wordt geen doorgaande weg voor auto’s. De weg heeft rammelstroken om de snelheid te beperken. Als straks het gehele stadsstrand klaar is, is het wel een doorgaande weg voor fietsers.

Recreatie

Kan ik als sportaanbieder gebruik maken van de fitnessapparaten op het stadsstrand?

Ja. De fitnesstoestellen zijn voor openbaar gebruik. Dus iedereen mag er gebruik van maken.

Mag ik kitesurfen bij het stadsstrand?

Nee, dit mag niet op het stadsstrand. Het Markermeer is Natura 2000 gebied. In dit gebied mag je alleen kitesurfen op officieel daarvoor aangewezen plekken. Misschien dat in de toekomst kitesurfen mogelijk kan worden gemaakt in de omgeving van het stadsstrand. Om de gevolgen voor de natuur in beeld te brengen, is daar een natuuronderzoek voor nodig. De provincie Noord-Holland verwacht dit onderzoek na de zomer te starten.

Mag je het stadsstrand met de hond bezoeken?

Honden zijn niet welkom op de sport- en speelplekken en op het zandgedeelte. Dit geldt het hele jaar. Op de wandel- en fietspaden van het stadsstrand zijn honden wel welkom als ze aangelijnd zijn.

Hondenlosloopgebied

Direct grenzend aan het stadsstrand is een losloopgebied voor honden. Hier mogen honden ook het water in. Er geldt wel een opruimplicht. Het gebied ligt ten zuiden van de strekdam vlakbij het strandpaviljoen, bekijk de plattegrond. In september 2024 wordt het gebied ingezaaid en tijdelijk afgesloten. Zodra het gras sterk genoeg is, gaat het gebied permanent open.

Mag ik suppen of kanoën bij het stadsstrand?

Ja dat mag, maar alleen voorbij de zwemlijnen. In het tussenwater tussen de dijk en het stadsstrand mag het niet. Dit water heeft een ecologische functie en is een paaiplaats voor vissen.

Wat is de kwaliteit van het zwemwater?

De kwaliteit van het water is goed.

Staat jouw vraag er niet bij?