Algemeen

Hebben we als omwonenden van het stadsstrand straks nog wel een mooi uitzicht?

Het uitzicht wordt naar onze mening prachtig. Bij het ontwerp van het stadsstrand is veel aandacht besteed aan de inrichting van het landschap. Behalve zicht op het water, is er zicht op het bloemrijke gras dat zorgt voor een groene uitstraling en het houdt het zand op zijn plek. Los verspreid staan struiken zoals meidoorn, kruipwilg en brem. Het water tussen de huidige dijk en het stadsstrand krijgt een natuurlijk karakter. Het krijgt een ecologische functie als paaiplaats voor vissen. Oever- en waterplanten zorgen voor een natuurlijke verbinding tussen de oever en het water. Via een vlonderpad loop je over het water. Verder zijn de bruggen naar het stadsstrand ingericht als een strandopgang, met aan weerszijde van het pad of de weg een zandbed begroeid met grassen. Kijk voor meer informatie op de pagina Zie het voor je.

Hoe kom je van de dijk op het stadsstrand?

Je kunt alleen op het strand komen via de toegangsweg aan het begin van het stadsstrand, naast de schouwburg. Deze weg is nu alleen voor voetgangers en fietsers, omdat de autoparkeerplaatsen nog niet klaar zijn.

Zomer 2024

In de zomer van 2024 gaan ook de drie bruggen open. Deze overbruggen het water tussen de Westfriese Omringdijk en het stadsstrand.

Is het stadsstrand toegankelijk voor mensen in een rolstoel en met rollator?

De meeste voorzieningen op het stadsstrand zijn via de paden toegankelijk met rolstoelen en rollators.

Zomer 2024

Op de derde strekdam, vlakbij het strandpaviljoen, komt een lang wandelpad naar de zwemsteiger. Het wandelpad en de zwemsteiger zijn straks allebei toegankelijk met rolstoelen en rollators. Dit brengt je heel dichtbij het water, en met een mooi uitzicht op het strand en de binnenstad.

Wanneer opent het stadsstrand?

Het eerste deel van het strand, van de schouwburg tot aan de uitkijkheuvel, is open voor publiek. Het tweede deel van het strand, van de uitkijkheuvel tot aan de verkeersbrug bij de Galgenbocht, is dan nog nodig voor het veilig aanvoeren van materiaal voor de bruggen. Naar verwachting kan in de zomer van 2024 het gehele strand worden geopend.

Indeling en ontwerp

Zijn er toiletten?

Ja, vlakbij de foodtruck staat een tijdelijk toiletgebouw.

Bij de opening van het tweede deel in 2024 staat er een permanent toiletgebouw. En ook bij het strandpaviljoen zijn er dan toiletten.

Parkeren

Hoeveel parkeerplaatsen zijn er?

Er zijn 600 parkeerplaatsen voor fietsen. Lees meer op de pagina Parkeren.

Auto parkeren

Uiteindelijk komen er ook 500 plaatsen voor auto's, maar die zijn nu nog niet klaar voor gebruik. De verwachting is dat deze na de zomervakantie van 2023 klaar zijn. Er zijn daarom tijdelijk meer fietsparkeerplaatsen. Meer informatie lees je in het bericht Kom op de fiets!

Komt er betaald parkeren?

Ja. Op het stadsstrand wordt betaald parkeren ingesteld zodra de parkeerplaatsen klaar zijn.

  • Parkeerplaatsen op het stadsstrand naast de schouwburg: hele jaar betaald parkeren.
  • Parkeerplaatsen naast het strandpaviljoen: alleen in de zomerperiode (april t/m oktober) betaald parkeren.
  • Parkeerplaatsen in het tussengebied: alleen open tijdens piekdagen en dan geldt er betaald parkeren.

Parkeertarief

Het parkeertarief is € 1,50 per uur met een maximum van € 4,50 per dag. Het betaald parkeren geldt van maandag tot en met zondag tussen 9.00 en 23.00 uur.

Waarom hebben de parkeerplaatsen maar één aan-en afvoerweg?

Dat is om het autoverkeer op het stadsstrand zo beperkt mogelijk te houden. Als straks het autoparkeren mogelijk is, gebruikt de auto de weg alleen om te kunnen parkeren. Het wordt geen doorgaande weg voor auto’s. De weg heeft rammelstroken om de snelheid te beperken. Als straks het gehele stadsstrand klaar is, is het wel een doorgaande weg voor fietsers.

Recreatie

Kan ik als sportaanbieder gebruik maken van de fitnessapparaten op het stadsstrand?

Ja. De fitnesstoestellen zijn voor openbaar gebruik. Dus iedereen mag er gebruik van maken.

Mag ik kitesurfen bij het stadsstrand?

Nee, dit mag niet op het stadsstrand. Het Markermeer is Natura 2000 gebied. In dit gebied mag je alleen kitesurfen op officieel daarvoor aangewezen plekken. Misschien dat in de toekomst kitesurfen mogelijk kan worden gemaakt in de omgeving van het stadsstrand. Om de gevolgen voor de natuur in beeld te brengen, is daar een natuuronderzoek voor nodig. De provincie Noord-Holland verwacht dit onderzoek na de zomer te starten.

Mag je het stadsstrand met de hond bezoeken?

Honden zijn niet welkom op de sport- en speelplekken en op het zandgedeelte. Dit geldt het hele jaar. Op de wandel- en fietspaden van het stadsstrand zijn honden wel welkom als ze aangelijnd zijn.

Hondenstrand

Direct grenzend aan het stadsstrand komt een hondenstrand. Hier mogen honden ook het water in. Er geldt wel een opruimplicht. Het gebied ligt ten zuiden van de strekdam vlakbij het strandpaviljoen, bekijk de plattegrond. Het hondenstrand gaat in de zomer van 2024 open, tegelijk met de rest van het stadsstrand.

Mag ik suppen of kanoën bij het stadsstrand?

Ja dat mag, maar alleen voorbij de zwemlijnen. In het tussenwater tussen de dijk en het stadsstrand mag het niet. Dit water heeft een ecologische functie en is een paaiplaats voor vissen.

Wat is de kwaliteit van het zwemwater?

De kwaliteit van het water is goed.

Staat jouw vraag er niet bij?