Ecologisch en duurzaam

Het stadsstrand wordt waar mogelijk ecologisch en duurzaam aangelegd en krijgt groene parkeerplaatsen. Robert van ’t Riet van de Alliantie Markermeerdijken legt uit waarom deze parkeerplaatsen nog niet in gebruik kunnen worden genomen:

De parkeerplaatsen bestaan uit een laag puinfundering waar ritterplaten op zijn gelegd die voor een stevige en stabiele ondergrond zorgt. Deze zijn ingeveegd en ingezaaid met een graszaadmengsel, maar door de droogte en lage temperatuur in april en mei is het gras bijna niet ontkiemt. We bewateren het gras nu, maar het zal helaas niet voldoende aangeslagen zijn om op 1 juli de parkeerplekken al in gebruik te nemen. Het gras moet goed geworteld zijn om de grond op de bodem bij elkaar te houden. Als erop geparkeerd wordt zonder dat het gras goed geworteld is, rij je het gras en de ondergrond helemaal stuk.

De verwachting is dat na de zomervakantie de parkeerplaatsen gebruikt kunnen worden. Het eerste opengestelde deel bevat 180 permanente parkeerplaatsen en 60 parkeerplaatsen voor piekdagen.

Kom met openbaar vervoer of op de fiets

De oproep is nu: kom met het openbaar vervoer of op de fiets naar het stadsstrand. Het stadsstrand ligt op loopafstand van het station. Op het stadsstrand zorgen we voor extra fietsparkeerplekken. Op het eerste deel van het stadsstrand staan verspreid over het gebied fietsparkeerplekken voor minimaal 300 fietsen. We streven ernaar dit tijdelijk uit te breiden naar zo’n 600 fietsparkeerplaatsen. We monitoren de behoefte, en nemen waar nodig extra maatregelen.

Ruimte voor autoparkeren in omgeving

Als het niet mogelijk is op de fiets te komen, is er in de directe omgeving parkeergelegenheid voor de auto. Op de drukste momenten zijn er in de directe omgeving van het stadsstrand gemiddeld nog zo’n 160 vrije parkeerplaatsen. Deze zijn op het parkeerterrein Lambert Meliszweg en de parkeergarage bij schouwburg Het Park direct naast het stadsstrand. Ook op de nabijgelegen parkeerterreinen Vale Hen en Westerdijk zijn opgeteld op de drukste momenten gemiddeld nog zo’n 70 vrije parkeerplekken. En ook iets verder gelegen parkeerterreinen hebben nog ruimte. Op zonnige weekenddagen waarop veel bezoekers zijn, worden verkeersregelaars ingezet om het verkeer in goede banen te leiden.