Na twee jaar aan werkzaamheden is de vernieuwde dijk vanaf de straat Kuil tot schouwburg het Park weer veilig voor de komende 50 jaar. Samen met de Alliantie Markermeerdijken en de provincie Noord-Holland heeft de gemeente op de versterkte dijk ook de recreatiemogelijkheden uitgebreid.

 

Recreëren aan de dijk

Dit deel van de dijk is versterkt door het aanbrengen van een steunberm voor de bestaande dijk. Op deze steunberm is een nieuw fiets- en wandelpad aangelegd die het mogelijk maakt om dicht bij het water te recreëren. Halverwege is een recreatief balkon. Daar kan men op de tot zitjes geslepen Noordse stenen uitkijken over het Markermeer. Verder is er een nieuwe, rolstoeltoegankelijke steiger aangelegd. Ook is het wandelpad op de kruin van de dijk vernieuwd.

 

Ode stadsdichter vereeuwigd in dijk

Een ode aan de dijk van stadsdichter Levi Noë is als blijvende herinnering in het recreatieve balkon aangebracht. Het laat zich lezen als je van het begin van de dijkversterking bij de straat Kuil langs het water de wandeling richting de schouwburg maakt.

De dijk en de jaren bewaren zeeën van tijd
Water maakt altijd
beweging waar de stroming
in zwemt
Stap in de tijd en vang het moment

 

Fiets- en wandelpad

Het fiets- en wandelpad langs het water is open tot aan schouwburg het Park. Zodra het stadsstrand klaar is, wordt het aangesloten op het fietspad en wandelpad op het stadsstrand. Het fiets- en wandelpad op de Westerdijk is het begin van de doorlopende route langs de kust tussen Hoorn en Amsterdam.