Groene uitstraling

Met de zachte glooiingen van het stadsstrand is het een interessant gebied voor fietsers en wandelaars. Het bloemrijke gras zorgt voor een groene uitstraling en houdt het zand op zijn plek. Los verspreid staan struiken zoals meidoorn, kruipwilg en brem. Aan de kant van het Markermeer ligt een lang zandstrand.

202210 impressie stadsstrand wandelen fietsen

Uitzicht op het water

In het midden van het stadstrand ligt een kleine uitkijkheuvel met trap die uitzicht biedt over stad en water. Het water tussen de huidige dijk en het stads­strand krijgt een natuurlijk karakter. Het krijgt een ecologische functie als paaiplaats voor vissen. Oever- en waterplanten zorgen voor een natuurlijke verbinding tussen de oever en het water. Via een vlonderpad loop je over het water.

Bruggen als strandopgang

Vanaf de bruggen waan je je al op het strand. De bruggen naar het stadsstrand zijn ingericht als een strandopgang, met aan weerszijde van het pad of de weg een zandbed begroeid met grassen. In de bruggen komen de Westfriese Omringdijk (de huidige dijk) en het stadsstrand samen. De vorm van de bruggen is geïnspireerd op de vorm van een historische dijk.

Impressie wandelbrug stadsstrand

Er komen drie bruggen die er hetzelfde uitzien. Hierdoor ontstaat er een rustig en eenduidig beeld. Bij de uitwerking van het ontwerp is goed rekening gehouden met de monumentale status van de Westfriese Omringdijk (de huidige dijk). Door een innovatieve constructie wordt het monument zowel technisch als visueel zo min mogelijk aangeraakt.

Impressie zijaanzicht brug stadsstrand