Sport en spel

Halverwege het eerste deel van het strand staat een groot schip waar kinderen kunnen spelen. Vlakbij de uitkijkheuvel is nog een kleinere speelplek. Voor de sportieve bezoekers is er een groot fitness/calisthenics park. Naast de kleine speelplek is een volleybalveld. Vlakbij het tussenwater komt een groot voetbalveld. Iedereen mag gratis gebruik maken van alle sport- en speelplekken.Het speelschip op het stadsstrand.

Zwemmen

Het zwemwater is afgezet met drie verschillende ballenlijnen. Binnen deze lijnen kun je veilig zwemmen. De diepte bij de eerste lijn is maximaal 0.50 meter en bij de tweede lijn maximaal 1.30 meter. Tussen de strekdammen loopt de scheepvaartlijn hier is het 2.65 m diep. Het zwemwater heeft een goede kwaliteit. Als je wilt suppen en varen doe je dat buiten de zwemlijnen.

Fietsen en wandelen

Op de 160 meter lange strekdam bij de schouwburg kan gewandeld worden. Dit brengt je omringd door water een mooi zicht op de binnenstad. Centraal op de kruin van het strand ligt het fietspad. Je kunt vanaf de binnenstad (bij de Kuil) over de nieuwe vernieuwde dijk langs het water fietsen, voorlangs de schouwburg tot het einde van het stadsstrand. Dat geldt ook voor de wandelaars. Het wandelpad start vanaf de binnenstad (bij de Kuil) langs het water en slingert op het strand van het tussenwater tot aan het open water en het strand zelf. Op de derde strekdam, bij de Galgenbocht, komt een wandelpad naar de zwemsteiger op de kop van de dam. Vanaf hier spring je het diepe water in.

Hondenlosloopgebied

Direct grenzend aan het stadsstrand ligt een hondenlosloopgebied. Hier mogen honden ook het water in. Er geldt wel een opruimplicht. Het gebied ligt ten zuiden van de strekdam bekijk plattegrond. In september 2024 wordt het gebied ingezaaid en tijdelijk afgesloten. Zodra het gras sterk genoeg is, gaat het gebied permanent open.